Amit nem számolunk fel: Kiállási díj (1 óra) és km díj Budapest területén (110 Ft/km), ami 6000/9000 Ft költség csökkentést jelent, ami kb 25%-os kedvezménynek felel meg.

A költözés és a szobanövények

DSC_4901Speciális eset, hogy a költözés és a szobanövény egy mondatban kerül megemlítésre, de anélkül, hogy bárkit is megsértenénk vallási meggyőződésében vagy a munkakörét illetően, de létezhetnek református kéményseprők is, így a fent említett két szó is megfér egy posztban. Mindenki otthonában vannak ugyanis növények, az emberiség így szocializálódott: élő teremtményekkel vesszük körül magunkat, egyfelől dekorációs, másfelől élettani szempontok figyelembevételével. Nyilván a szobanövények is osztályozhatóak fajta szerint, de mi most inkább menjünk rá a méret szerinti osztályozás problematikájára.

Két féle csoportra oszthatjuk szobanövényeinket e szerint a paraméter szerint: vannak a nagyobb cserepekben elhelyezett, terebélyesebb lombozattal ellátott növények és a kisebb cserepes vagy ládás zöldek. Előbbiek esetében a szállítás a költöztetés során külön pakolási metódust nem igényel, el kell őket látni védőfóliával – na nem megfojtva azokat – és már szállíthatóak is. A kisebb, önálló növényzeteket célszerű nyitott tetejű dobozokban elhelyezni, ha lehet minél szorosabban, hogy ne boruljanak fel.

Felesleges lenne külön-külön szállítani ezeket, mert akkor a sérülésveszély jóval hatványozottabb, mintha komplett egységenként kezeljük őket. Érdemes arra figyelni, hogy ha már megvan a költözés pontos dátuma, akkor a növényeket, amennyiben életminőségük, tartósságuk így is garantálható már pár nappal a processzus előtt nem meglocsolni. Több okból is érdemes eme tanácsunkat megfogadni, hiszen ha frissen locsolt növényeket kell szállítani, akkor óhatatlan, hogy a vizes virágföld saras foltok formájában távozik a cserépből, plusz nagyobb növények esetében nem elhanyagolható a belocsolt víz által keletkezett többletsúly sem, ez nagyságtól függően több tíz kilós kilengést is mutathat.

Fontos továbbá a sorrendiség is, ugyanis már a lakásban való összepakolásnál praktikus, ha a növényeket a lakás legbelsőbb, legutoljára kipakolásra kerülő szegletében helyezzük el. Az ok prózai: a növények „szállnak be” utoljára a költöztető autóba. Ennek folytatása azonban, hogy legelőször is „szállnak ki” onnan, így érdemes előre megtervezni, hogy új otthonunkba szintén oda pakoltassuk le, ahol sok vizet nem zavarnak a többi holmi elrendezésénél, magyarul nem lesznek útban. És ha már a víz képletesen is szóba került az imént, a költöztetés után érdemes őket azonnal meglocsolni, fény felé fordítani, hogy „kiheverjék” a költöztetés okozta fáradalmakat és szép díszei maradhassanak új otthonunknak is.