Amit nem számolunk fel: Kiállási díj (1 óra) és km díj Budapest területén (110 Ft/km), ami 6000/9000 Ft költség csökkentést jelent, ami kb 25%-os kedvezménynek felel meg.

Költöztetés – Hogyan csomagoljunk?

koltoztetes

Vannak rutinosabb és kevésbé rutinosabb költözők, de a nagy számok törvénye alapján életében egyszer-kétszer mindenki elhagyja régi otthonát és új ingatlanba költözik. Az összepakolás a szükséges rossz, benne van az elvégzendő feladat terhe, a régi, szeretett otthon elhagyásának fájdalma és az új ingatlan otthonossá varázslásának kihívása is. Hajlamosak vagyunk arra, hogy mindezen érzések közepette a pakolást elsiessük, elnagyoljuk. Itt az oldalon pár hasznos tippet adtunk már felsorolásszerűen, hogy mire érdemes figyelni a költöztetés folyamatának megkezdése előtt a csomagolásnál, bontsuk most ezt ki egy kicsit.

Ugye nem mindegy, hogy mit, milyen tároló-alkalmatosságba pakolunk. Érdemes felállítani egy rendszert és nem ad hoc módon belevágni. Itt jönnek képbe a dobozok, kicsit Örkény István Tóték című művébe élhetjük bele magunkat a dobozolással. Érdemes többféle méretű dobozzal dolgozni és minél erősebb falú – lehetőleg öt rétegű – alkalmatosságokat használni. A törékeny holmikat mindig erősebb falú dobozokba tegyük, és ha mód nyílik rá egyenként csomagoljuk is be őket, még ha ez végelláthatatlan folyamatnak tűnik is elsőre. A befektetett munka gyümölcsét kicsomagoláskor arathatjuk majd le.

Ezekre a dobozokra a mi munkánkat is megkönnyítendő és a végcélt elérendő érdemes ráírni, hogy törékeny. Nyilván vannak nagyobb értéket képviselő törékeny holmik is, ezeket érdemes szintén így csomagolni és elkülönítve tárolni a költözés ideje alatt. A csomagolási alapegység legyen a doboz, amennyiben ez megoldható, mert nem amorf, van fogása és jól pakolgató. Mindig ügyeljünk a dobozok teherbíró képességére és a bennük elhelyezett holmik súlyának arányára, itt a kevesebb néha több elv szó szerint is hasznos, ha érvényesül.

A textilneműt nem feltétlenül szükséges dobozokba pakolni, ezeket erősebb anyagú zsákokban is költöztethetjük, fontos, hogy ne tömjük túl őket és jól zárjuk le, ha úgy gondoljuk telitettségük elérte az általunk kívánt fokot. A szobanövények „csomagolásáról” külön posztban értekezünk majd.
A költöztetésről többen azt gondolják, hogy csak egy elvégzendő feladat, pedig ennél több azért, szervezői és logisztikai vénát igényel, hiszen mind a költözőnek, mind a költöztetőnek az az érdeke, hogy a régi otthon ékei az újban ugyanúgy pompázzanak és nem utolsó sorban be is tudják tölteni funkciójukat, amit mondjuk egy törött tányérkészlet már nem képes.

Ez rossz lenne a tulajdonosnak és rossz lenne nekünk költöztetéssel foglalkozó profiknak is. Éppen ezért forduljanak hozzánk bizalommal, ha tanácstalanságba révednének, nálunk a helyszíni felmérés ingyenes, ér kérdezni, nem harapunk, ellenkezőleg, mindenben, így ilyen kérdésekben is állunk rendelkezésükre.

Vélemény, hozzászólás?